Hieronder een aantal recepten van de befaamde Groene Soepen van Alice en Gerard:

24 januari - Franse uiensoep

Voor 6 personen

NB: Begin op tijd; om de juiste smaak te ontwikkelen moeten de uien lang smoren.


1 eetlepel boter

2 eetlepels olijfolie

1 - 1½ kg grote uien, gehalveerd en in plakken

3 grote tenen knoflook, geperst

2 eetlepels bloem

200 ml droge witte wijn

2 liter rundvlees bouillon (blokjes)

3 eetlepels cognac

6 sneetjes stokbrood

200gr gruyère, geraspt

peper & zout


Smelt de boter en olie in een grote, zware pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de uien onder af en toe roeren in een afgedekte pan in 10-12 minuten glazig. Voet de knoflook en peper & zout toe.

Zet het vuur op laag en laat de knoflook-uienmengsel onder af en toe  in 2-3 uur smoren. Door dat langzaam smoren karameliseert het mengsel en krijgt de soep een diepere smaak.

Strooi de bloem erover en roer die door het mengsel. Roer de witte wijn erdoor en laat het geheel 1 minuut borrelen. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel al roerend aan de kook, al schrapend over de bodem van de pan om vastzittende delen los te maken. Zet het vuur laag, voeg de cognac toe en laat het geheel onder af en toe roeren 45 minuten pruttelen.

Rooster het brood aan één kant onder een voorverwarmde grill. Draai de sneetjes om en strooi de kaas erover. Gril de andere kant tot de kaas gesmolten is.

Leg in elk warm bord een sneetje stokbrood en schep de hete soep erover.

 

Variatie

: je kan de stokbrood weglaten en de kaas over de soep strooien in de borden. Of helemaal weglaten en iets meer zout toevoegen aan de soep.

Gebruik desgewenst groente bouillonblokjes i.p.v. rundvlees blokjes.

Gruyére kan je door een kaas naar keuze vervangen.

 

Bron: Kookgids Soepen, Carole Clements .... (cadeautje van onze Sonny)

 

03 januari - Marokkaanse linzensoep met yoghurt en chili-uienringen

Voor een kom van deze kruidige rode linzensoep uit Diana Henry's Food from Plenty zou je je eerstgeboorterecht nog verkopen. De chili-uienringen zijn optioneel (maar beslist een aanrader, vind ik). Als u geen zin heeft om ze te maken, fruit dan een fijngesneden chilipeper mee met de knoflook, of maak de soep op het laatst op smaak met harissa. Het recept is van Janneke Vreugdenhil (NRC) en bedoeld voor acht personen.

(Voor meer recepten van Janneke: https://www.nrc.nl/koken/door/janneke-vreugdenhil/

 

Voor de soep:

 

3 el olijfolie

1 ui, fijngesnipperd

2 stengels bleekselderij, fijngesneden

3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 el gemalen komijn

½ el gemalen koriander

2 tl ras el hanout (bij de Turk te koop)

280 g rode linzen

400 g blokjes tomaat uit blik

1,2 l kippenbouillon of water

zout en peper

6 el grof gehakte koriander, plus extra

 

Voor de chili-uienringen:

 

2 uien, in heel dunne ringen

2 el olijfolie

½ tl kaneel

2 tl bruine basterdsuiker

1 fijngesneden rode chilipeper (zaadjes eruit)

het sap van ½ kleine citroen

 

Voor erbij: Griekse yoghurt

 

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de uisnippers en bleekselderij zacht en glazig

Bak de knoflook en specerijen 1 minuut mee. Voeg de overige soepingrediënten* toe, behalve de koriander.

Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten pruttelen, of tot de linzen uiteenvallen.

Voeg zout en peper en de koriander toe.

 

 

Voor de chili-uienringen:

 

Bak de uienringen in zeer hete olijfolie goudbruin en deels krokant.

Voeg de kaneel, suiker en chilipeper toe. Roer tot de suiker is gesmolten; voeg dan het citroensap en zout en peper toe.

Serveer de soep in warme kommen en schep er een dot yoghurt en de chili-uienringen op.

Garneer met de korianderblaadjes.

 

Bron:

https://www.nrc.nl/koken/2014/09/02/marokkaanse-linzensoep-met-yoghurt-en-chili-uienringen/

*Opmerking: Voeg bij de overige soepingrediënten een groot grof gehakte winterwortel, en een gehakte courgette toe.

 

Courgette taart

 

5 eieren

⅓ - ½ kopje olie

375 gram
courgette, grof geraspt

*100 gram bacon reepjes
of blokjes, vet verwijderd, in reepjes

1 grote ui, gesnipperd

1 kopje zelfrijzend bakmeel

1 tl bakpoeder

1 kopje kaas, geraspt

Peper, zout

Klop eieren met olie, meng courgette, ui en bacon erdoor. Vervolgens meel en bakpoeder erdoor mengen, gevolgd door
kaas, peper en zout. Meng alles goed door elkaar.

Bak in 180 graden oven 30-40 minuten of tot mooi bruin aan de bovenkant.

Kan warm of koud opgediend worden.

Bron:
Oorspronkelijke recept Australian Woman's Weekly Best Recipes

*In plaats van spekjes kan je gedroogde paddenstoelen (geweekt in een sterk mengsel van water met sojasaus,
gesneden) en/of zo'n 100 gr geroosterde nootjes, grof gehakt, gebruiken.