Doofnetel
Een plant die in gehele Groene long en ver daarbuiten voorkomt is de Witte dovenetel.
Dove kwartel, dove kolen, misschien hebben jullie deze uitdrukkingen wel eens gehoord. Oost Indisch Doof zijn we allemaal wel eens geweest, als we iets moesten doen waar we geen zin in hadden. Ook zijn er planten die doof worden genoemd, zoals de dovenetel. Of ze werkelijke doof zijn weet ik niet. Ik heb deze planten dikwijls bekeken maar nog nooit een gehoorapparaatje gezien. Maar alle gekheid op een stokje.
De naam doof slaat natuurlijk niet op het niets kunnen horen. Maar doof betekent hier dat ze niet branden, zoals wel het geval is bij de brandnetel.
Daarom worden in sommige delen van ons land de dovenetel 'makke brandnetel' genoemd. We kennen in ons land; de paarse, witte, gevlekte en gele dovenetel. Allen behoren tot de familie van de lipbloemige en zijn eetbaar.
Natuurlijk is deze naam niet voor niets gekozen. Als je goed kijkt, zie je, dat de bovenste lip groter is dan de onderste. Wanneer je voorzichtig een bloem van de witte dovenetel omdraait, dan zie je twee zwarte pantoffeltjes. Even wachten! Er is een kevertje die ze wil kopen. Nee, die zijn niet te koop 'opzouten'. Het zijn de helmknoppen waarin het stuifmeel is opgeborgen. Elk poederdoosje zit vast op een helmdraadje.
Soms gaan deze poederdoosjes open. Niet omdat Madame Dovenetel zich wil opmaken, maar omdat een dikke hommel, die lekker van de honing komt snoepen, de poeder op zijn rug krijgt. De dikke hommel wordt eigenlijk door de bloem als gereedschap gebruikt. Want hij brengt het stuifmeel over naar wat op een heel klein slangentongetje lijkt.
Dat slangentongetje (draadje) heet de stempel. Het bovenste deel van de stamper. Daaraan blijft de poeder (stuifmeelkorreltjes) uit het doosje kleven. Pas nu is het mogelijk dat er een vruchtje wordt gevormd. Die dikke hommel heeft zijn taak volbracht en gezorgd voor de bestuiving.
Als jullie naar buiten gaan, neem dan eens een loepje mee en probeer die pantoffeltjes en het slangentongetje te ontdekken. Wanneer je nu het verschil wilt weten tussen de brandnetel en de dovenetel, dan zal je ze moeten plukken. Je weet dan direct het verschil en een magisch moment in je handen.
Georg Ketting