Zevenblad + recept (van Georg Ketting)

01-05-2017 18:09

Zevenblad
De naam Zevenblad wekt toch enige verwarring als u de blaadjes gaat tellen. Zevenblad heeft oorspronkelijk negen blaadjes die meestal vergroeien tot zeven, maar soms ook nog met minder blaadjes.
Wat de boer niet kent eet hij niet, zo luidt een Nederlandse gezegde. Neem nu het Zevenblad in de volksmond ook wel hanenpoten genoemd is een van de meest gevreesde (on) kruidsoorten die in onze tuin of volkstuin kan voorkomen. Het kruid breidt zich snel uit via het wortelstelsel. Elk stukje wortel dat in de grond blijft zitten groeit weer uit tot een nieuwe plant. Groeit er eenmaal zevenblad in uw tuin, dan is het erg moeilijk om er weer vanaf te komen. Er zijn geen eenvoudige bestrijdingsmiddelen- of methoden om het kruid uit u tuin te krijgen. Of het moet toch die ene zijn: dan maar opeten!
Wist u dat Zevenblad boordevol zit met vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en wat kiezelzuur. Het Zevenblad heeft een lichte Peterselie smaak.
Zevenblad versterkt onze nieren. De opgeslagen gifstoffen in de nieren die kunnen leiden tot jicht en reuma wordt door het gebruik van Zevenblad, dat urine afdrijvend is, sneller afgevoerd.

Pesto van Zevenblad/Rucola of Zevenblad/Brandnetel


Pluk twee handen vol Zevenblad. Of één hand Zevenblad en één hand Rucola. Ik laat het geheel aan uw eigen fantasie over.
1 teentje knofloook gepeld of meerdere teentjes naar behoefte.

50 gram Walnoten of Pijnboompitten
100 gram Parmezaanse kaas of een aromatische kaas naar keuze
1/2 theelepel grof zeezout of zout naar keuze
100 tot 150 ml vergine olijfolie of een andere olie, aan u de keus.

Pluk de blaadjes van het Zevenblad van de stengel, spoel ze af en laat ze goed uitlekken of droog ze af.
Doe de gewassen blaadjes samen met de knoflook, de noten of zaden en de kaas in de mengkom van een keukenmachine. Voeg het zout toe en hak alles tot een grof mengsel
Voeg nu geleidelijk de olijfolie toe en laat de machine draaien totdat er een mooie emulsie is ontstaan.
 

Proef en brengt de pesto verder op smaak met vers gemalen peper en voeg eventueel nog wat zout toe.
Deze pesto is een lekkernij op een stokbroodje of gemend door de pasta.
Wie nog meer over de culinaire gebruiken van het Zevenblad wilt weten kan dit vinden op het wereld wijde web.

Georg Ketting